Profielfoto

Dat een goede profielfoto belangrijk is weten de meeste professionals wel. Als je iemands profiel bezoekt is het de foto waar je als eerste naar kijkt. Want zeg nou zelf; je wilt toch graag een gezicht hebben bij de persoon met wie je wellicht zaken gaat doen. Het is prettig om alvast een indruk te krijgen van de persoon die je binnenkort ontmoet. Ben jij je bewust van de indruk die jij maakt met je profielfoto?

Goede profielfoto?
Als ik verschillende profielfoto’s op social media zie langskomen, besef ik me dat het begrip  ‘goede profielfoto’ nogal ruim wordt geïnterpreteerd. Een foto met zonnebril, een foto met je huisdier, een foto met je geliefde, waarbij de wederhelft er zorgvuldig is afgesneden, een vakantiekiekje of een gesloten gezicht. Foto’s die nou niet bepaald jouw kwaliteiten als professional zichtbaar maken. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Als je naar een sollicitatiegesprek gaat of je een afspraak met een potentiële opdrachtgever hebt, zorg je ook dat je je van je beste kant laat zien. Waarom dan niet op je profielfoto. Zorg dat je je profielfoto laat maken door een professionele fotograaf. Een goede fotograaf geeft je tips over je houding en zorgt voor de juiste belichting. Voordat je een profielfoto laat maken is het goed om je af te vragen wat je wilt uitstralen op de foto. Wie is je doelgroep? Wie wil je aanspreken? Zorg dan ook dat je uitstraling en kleding passen bij het beeld dat jij van jezelf wilt neerzetten. Ik help U graag op weg.


Kleding
Op een goede profielfoto is niet alleen je gezicht, maar ook een stukje van je kleding te zien. Dat kleine stukje kleding kan een groot verschil maken in uitstraling. Een paar tips die je helpen om online een goede eerste indruk te maken:

  • Kies kleding die aansluit bij je doelgroep. Door je kledingkeuze pas je binnen de groep en mensen vinden andere mensen die zich ongeveer hetzelfde kleden betrouwbaarder.
  • Kies voor kleding die kwaliteit uitstraalt. Kwaliteit in kleding koppelen we 1-op-1 aan kwaliteit in werk.
  • Gladde stoffen, rechte lijnen en opstaande kragen geven je een krachtige en zakelijke uitstraling.
  • In donkere kleuren kom je formeler over dan in lichte kleuren.
  • Kies voor kleurcontrast in je kleding, door bijvoorbeeld een donker jasje met een licht overhemd te dragen. Dit maakt je zichtbaarder en je komt krachtiger over. Kijk zelf maar eens in je timeline op LinkedIn welke profielfoto’s er het meeste uitspringen. Dat zijn de foto’s waarop iemand een donker jasje met een wit overhemd draagt.
  • Kijk goed welke kleuren wel en niet voor jou werken. Kijk bij daglicht voor de spiegel met welke kleuren je ogen oplichten en de teint in je gezicht mooi egaal wordt.
  • Vermijd zwarte kleding op je profielfoto. Zwart staat maar weinig mensen écht mooi. Bovendien maakt het je uitstraling harder en afstandelijker.
  • Pas op met drukke prints. Deze leiden de aandacht teveel af van je gezicht.
  • Zorg voor een open uitstraling.


Sieraden
Beperk sieraden zoveel mogelijk tot een minimum. Grote oorringen of een in het oogspringende ketting vallen teveel op, waardoor de aandacht van je ogen wordt afgeleid. In het geval van sieraden voor een profielfoto geldt: less is more.

Haar en Make-up
Je communiceert met je ogen en je mond. Zorg daarom voor een mooie dagmake-up, die je ogen en mond accentueert of juist de nadruk legt op 1 van beide.  Draag je haar zoals je het ook zou dragen naar een belangrijke afspraak. Het is wel de bedoeling dat je er op de foto’s uitziet zoals je bent. En mannen, zorg dat je netjes geschoren bent of dat je baard netjes getrimd is.

Lach
Qua expressie zoeken mensen vriendelijkheid en zelfvertrouwen in een profielfoto. Een vriendelijke uitstraling komt door de houding van je mond (lach!) en zelfvertrouwen door de blik in je ogen. Het is de kunst om er betrouwbaar uit te zien en de aandacht van de kijker vast te houden. Een goede fotograaf let niet alleen op een goede compositie en de juiste belichting. Hij zorgt er ook voor dat je persoonlijkheid wordt weerspiegeld in je profielfoto. Laat zien wie je bent!

Profiel foto shoot boeken? mail of bel met Jacqueline. Uiteraard kunnen ook alleen styling & make-up geboekt worden wanneer je zelf een favoriete fotograaf hebt. Bij Jou’re Image is het tarief 115,- all inn (studio opname/fotografie, make-up & hair, styling, 10 bewerkte foto’s digitaal).

Tip
Vind je van jezelf dat je niet zo fotogeniek bent? Bekijk dan eens dit filmpje van Peter Hurley over de ‘jaw line’. Deze tip kun je zelf heel makkelijk toepassen bij je eerstvolgende fotoshoot! Veel succes!